Accountable Breeders

Köpa hund eller katt från ansvarsfulla uppfödare

Det kan dock vara svårt att veta hur man ska tänka och navigera för att hitta en ansvarsfull och seriös uppfödare. Hur säkerställer du att du får köpa hund eller katt från ansvarsfulla uppfödare? Och hur minskar du risken att råka ut för oansvarsfulla uppfödare? Hur undviker du risken att till och med bli lurad att köpa hund från en bulvan till en smuggelverksamhet?

Den här artikeln är avsedd att ge dig en första introduktion till vad du behöver känna till för att öka dina chanser till att få köpa hund eller katt från ansvarsfulla uppfödare och ett långt och lyckligt liv med din framtida fyrfota vän.

Se gärna den här korta filmen för att förstå vad som pågår idag och svårigheterna med att syna vad som är seriösa och ansvarsfulla uppfödare.

Var går gränsen mellan näringsidkare och privatperson?

Så snart en person tar valpar eller kattungar på sitt djur med försäljning som ändamål så är personen rent juridiskt att betrakta som en näringsidkare. Det spelar ingen roll om personen inte har någon enskild firma eller betalar moms för sin verksamhet. Det kräver inte ens att personen går med vinst.

Du ska därför aldrig gå med på att köpa hundvalp av en ”privatperson”, då det är stor risk att personen inte har förstått vilket ansvar som man åtagit sig i rollen som uppfödare. Det kan också vara så illa att det är en person som medvetet undviker sitt ansvar. I värsta fall är det någon som agerar bulvan för en smuggelverksamhet!

Välj en säljare med omsorg

Du behöver med andra ord förstå om säljaren har för avsikt att ta sitt ansvar. Ett första steg är att fråga uppfödaren om hur valpen eller kattungen var planerad från början. Det förekommer förstås så kallade ”tjuvparningar” som inte är planerade. Dessa kan tala emot att säljaren likställs med en näringsidkare.

Tänk dock på att det kan finnas andra skäl till att vara försiktig med att köpa djur som blivit till från sådana händelser. Det gäller i synnerhet hundar, eftersom hundraser har vissa starkt präglade egenskaper som inte alltid matchar så bra. En del är starkt präglade jakthundar, andra är starkt präglade vakthundar. Vissa är mer reserverade än andra, medan andra är mycket utåtriktade och sociala. Detta är bara för att nämna några exempel. Det går att göra listan över rasspecifika egenskaper betydligt längre. Kort och gott kan man säga att överraskningsmomentet är klart mycket större hos raser som är blandade än hos raser som är homogena.

Störst chans att få köpa hund eller katt från ansvarsfulla uppfödare är att uppfödaren redan från början är införstådd med att axla ansvaret som det innebär. Det innebär att uppfödaren kan motivera hur han eller hon har tänkt när djuren sattes till världen. Du behöver också vara säker på att uppfödaren ställer upp för dig som stöd och råd. Det gäller inte bara i samband med köpet, utan de närmaste 10-15 åren.

Vilket slags avtal ska användas och vilka krav ska jag ställa som köpare?

Som köpare av valpar, kattungar eller av lite äldre omplaceringar ska du alltid ställa krav på ett köpeavtal som är anpassat efter konsumentköplagen. Du ska också ställa krav på att valpen eller kattungen är veterinärbesiktigad med ett intyg som inte är äldre än sju dagar vid leveransen samt är försäkrad mot dolda fel, och be gärna att få försäkringsnumret nedtecknat i köpeavtalet.

Köp av privatperson vid omplaceringar

Undantaget till detta är om det är helt uppenbart att du som privatperson köper hunden från en annan privatperson. Det kan t ex gälla en hund eller katt som ägaren omplacerar på grund av ändrade familjeförhållanden. Det gäller också om du själv är uppfödare som köper valp eller kattunge från en annan uppfödare. I sådana situationer gäller köplagen. Som uppfödare i SKK och i vissa kattklubbar som SVERAK är du dock skyldig att använda dig av deras standardavtal. Gör du inte det så riskerar du att bryta mot klubbens interna regelverk och följaktligen riskera att bli utesluten från föreningen.

Ansvarsfulla uppfödare är ärliga om var hunden kan registreras

Registrering kan betyda olika saker för olika personer. Det är lag på att hundar är ID-märkta och att ägaren registrerar dem i Jordbruksverkets ID-register. Det är minimum för alla hundar, oavsett vad för slags ras eller raser som hunden är.

En ärlig och ansvarsfull uppfödare talar om för dig om hunden är registrerad i Svenska Kennelklubben (även kallad stambokförd), eller om den enbart kan registreras i Jordbruksverkets ID-register. Ibland är hundar till salu med beskrivningen att de kan registreras i Svenska Kennelklubben, men som inte är registrerade ännu. Det finns inget skäl till att hunden inte är registrerad där till att börja med. Det är en varningssignal på att den har ett tveksamt ursprung.

Ibland står det i annonserna att hunden är registrerad i Dog World Kennel Club (DWKC). Organisationen saknar koppling till de reglerade intresseorganisationerna och vem som helst kan registrera vad som helst i klubben. Det finns ingen koppling till Jordbruksverkets ID-register och inte heller någon kennelklubbs stamboksregister. Dra öronen åt dig om du ser sådana annonser.


Minimikrav att ställa vid köp av hund eller katt

Nedan är några av de viktigaste minimikraven du ska ställa på säljaren.

Identifiera säljaren

Kräv att få se legitimation på den som säljer djuret och säkerställ att den stämmer överens med uppgifterna i köpekontraktet. Kontrollera via hitta.se eller eniro.se att säljaren faktiskt är skriven på den adress som anges i kontraktet.

Godta inte eftersända handlingar

Om säljaren säger att hunden eller katten har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan en kennel/katteri eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som djuret levereras.

Var vaksam på smuggeldjur

Det är ofta små och dyra hundar som bichon frisé, malteser, pomeranians och bulldoggar som smugglas till Sverige och säljs över internet. Var extra vaksam om du funderar på att köpa en sådan hund och godta inte ockerpriser. Hundar kostar i regel mellan 10 000 kr och 30 000 kr, beroende på ras. 

Intyg och sunt förnuft

Begär att hunden eller katten är grundvaccinerad och att vaccinationsintyget och ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär levereras tillsammans med djuret. Djuret ska också vara ID-märkt enligt lag. Köp aldrig ett djur som ser ut eller beter sig sjukt eller osunt. Ögonen ska vara vakna och klara, hud och päls ska vara ren och djuret ska röra sig obehindrat.

Hem » Accountable Breeders
Cookie-samtycke med Real Cookie Banner