Jag som driver den här webbplatsen heter Terese Holmquist och är jurist med inriktning mot försäkrings- och avtalsrätt. Jag har arbetat med försäkring för både djur, saker och personer under ca 16 år. Jag är också uppfödare av shetland sheepdogs. Till vardags arbetar jag som försäkringsexpert i Holmquist Juridik AB.
Är du intresserad av samarbeten, föreläsningar om djuridik eller behöver du stöd att formulera en omprövning till ditt försäkringsbolag? Eller har du kanske särskilda önskemål kring ämnen du vill att jag lyfter på sidan?
Hör av dig till mig, jag blir tacksam för all typ av feedback!
”Ett stort varmt tack Terese! Idag har de beslutat att ersätta även kastrationen och det är tack vare ditt brev!”
Therese C,
Märsta
“TACK så mycket, vilket jobb du gjort! Det gick vägen och kejsarsnittet är nu ersatt!”
Pia N, Mörrum
“Nu ärendet för återbetalningskravet mot mig avskrivet! Tusen tack för hjälpen!!!!”
Elin S, Stockholm
Min uppfödarkarriär började i skolans ritböcker på 90-talet. Uppfödningen var då mycket framgångsrik och bekymmersfri!
Den första riktiga hunden köpte jag för 5 500 kronor år 1994 och drömmen om att få bli uppfödare slog in först 2014. Innan den första valpkullen kunde bli verklighet så var det dock många besvikelser som jag hann uppleva på vägen dit. Potentiella avelshundar som var behäftade med egenskaper som av olika skäl gjorde dem olämpliga för avel, ibland av djurskyddsmässiga skäl och ibland bara för att det inte rimmade med mina egna värderingar.
Men det visade sig också ganska snart att hunduppfödning i verkligheten var något helt annat än uppfödning i teorin. Alla hundar kunde ju inte behållas och jag ställdes inför dilemmat att behöva hitta bra valpköpare. Att belönas med bra valpköpare är inte alla förunnat. Men det är ett ömsesidigt förhållande och chansen för att relationen ska bli lyckad är klart mycket högre om den presumtiva köparen har samma syn och förväntan på relationen som uppfödaren.
Och det är något jag vill understryka här och säkert kommer poängtera på många andra ställen: att köpa eller sälja en felfri hund eller katt är inte en rimlig förväntan. Klon ligger dels i att förklara vilka egenskaper och händelser som ligger inom normala förväntansramen och dels i att förstå vad normalisering av en avvikelse innebär. Det är exempelvis inte normalt att behöva förvänta sig att ett djur blir sjukt på grund av sitt utseende, men man ska förvänta sig att djuret kan bli sjukt till följd av att det är ett levande djur.
Tack vare mitt brinnande intresse för hundar, avel och juridik har jag haft förmånen att arbeta både yrkesmässigt och på fritiden med den typen av frågor. Min examensuppsats på juristlinjen handlade om ”dolda fel vid köp av hund”. Parallellt med uppsatsskrivandet började jag arbeta år 2007 på Agria Djurförsäkring som skadereglerare och har därefter arbetat inom både Agria och andra delar av Länsförsäkringsgruppen som bland annat produktutvecklare, försäkringsjurist, produktchef och som tillförordnad VD i ett mindre bolag.
Under min tid i Agria brukade jag föreläsa för rasklubbar om skadestatistik, ibland tillsammans med DVM PhD Brenda Bonnett, sedermera vd för International Partnership For Dogs (se dogwellnet.com) och hur man använder det i strategiarbete i ras- och specialklubbar. Sedan början på 2000-talet har jag ingått i Svenska Shetland Sheepdogklubbens avelskommitté och satt även med i Svenska Kennelklubbens avelskommitté under ett par år. Jag är numera ordförande i samma klubb och även engagerad som valberedning i VOOV Stockholm och i Svenska Försäkringsföreningen.
Även om mitt huvudsakliga fokus är att, tillsammans med min delägare i kenneln, föda upp trevliga sällskapshundar, så har vi också fött upp både hundar som meriterats i rallylydnad, freestyle, heelwork to music samt agility-, rallylydnads-, och utställningschampions och SM-deltagare i agility. Vi har fött upp hundar som både gett glädje och sorg, som mött framgångar och motgångar med sina valpköpare. Mer om dessa historier kommer jag dela med mig av i bloggen.