Många av de sjukdomar och skador som sällskapsdjuren mer frekvent drabbas av kan också förebyggas. En stor del av de sjukdomar som djuren idag drabbas av är direkt triggade av en västerländsk livsstil med höga nivåer av inaktivitet och dålig kost.
Det första du som djurägare kan göra är att inte förmänskliga djuren. De behöver inte ”fika” och de måste inte provsmaka på all mat som tillagas till övriga hushållet. Ett djur i normalt/slankt hull har goda förutsättningar att slippa utveckla exempelvis ledproblem eller diabetes mellitus. Du är skyldig att ta det ansvaret för djuret – de kan inte själva bestämma när det är dags att sluta äta sådant som de får ont i magen av, börja gå på diet eller ta tag i nyårslöftet och börja motionera. Deras allmäntillstånd är en direkt effekt av vilket liv som du erbjuder dem.
I en studie från det svenska diabetesprojektet intervjuade forskarna ägarna av 48 jämt- och gråhundar med dräktighets- eller diöstrusdiabetes och 58 friska kontrollhundar av samma raser. Frågorna gällde bland annat vikt, utfodring och motion. Det viktigaste fyndet var att de diabetessjuka hundarna hade varit mer överviktiga före sin sjukdomsdebut, än de friska kontrollerna.
En förhållandevis utbredd missuppfattning är att valpar och unga hundar ska hållas i stillhet för att inte utveckla problem i leder och skelett innan den är tio månader eller fullvuxen, samt att aktiviteter som trappgång bör undvikas. På humansidan däremot är hälsofördelarna av fysisk aktivitet hos barn och ungdomar välkända, likaså är det välkänt att fysisk aktivitet hos unga hästar är hälsobefrämjande.
Valpar och unghundar kan visserligen vara klumpiga och ha bristande koordination och det måste man förstås ta hänsyn till. Låt aldrig valpar utsättas för möjligheten att hoppa ned från en säng, soffa eller annan hög höjd om den inte hade förmågan att från början enkelt ta sig upp på den höjden på egen hand. Däremot är det en förutsättning för valpen att utveckla bra kvalitet på skelett och leder med ett varierat rörelsemönster så tidigt som möjligt. Så hur mycket är lagom?
Precis som att otränade människor inte ska inleda sin träning genom att springa ett marathonlopp eller lyfta 100 kg i bänkpress, så ska inte heller otränade hundar tvingas röra på sig genom exempelvis cykling i flera mil. Är hunden ung eller ovan att motionera på sig så börjar du träningen i små doser innan du trappar upp träningen ytterligare. Tänk också varierat, träning kan bestå av både kondition, styrka, balans och koordination. Skogen är hundarnas gym!